Bullerbyn – blir tystare och energisnålare

Planerar du att byta fasad på ditt hus? Då har vi ett tips på en kapitalplacering som är mycket bättre än att spara pengarna på banken. Tilläggsisolera fasaden på ditt hus istället, så får du upp till 50 procents avkastning på investeringen tack vare lägre uppvärmningskostnader.

Arbetarbostäderna i området Rosendal i Karlskoga byggdes av Bofors mellan 1913 och 1916. Hög standard, gott om plats för de boende och till och med elektricitet gjorde husen mycket attraktiva bland de anställda. Nu är Rosendal en av stadens mest populära bostadsrättsföreningar och lagom till hundraårsjubileet renoveras originalfasaderna. Man passar även på att tilläggsisolera och sänker på så sätt både uppvärmningskostnaderna och ljudnivån.

Bullerbyn blir tystare och energisnålare

När man går runt bland de röda trähusen med vita knutar förstår man varför området kallas ”Bullerbyn” i folkmun. Den lummiga grönskan och att hela området är bilfritt har gjort det extra populärt bland barnfamiljer.
Peter Örhall bor i Rosendal och sitter även i bostadsrättsföreningens styrelse. Han förklarar att ett sekel av sol och vind satt tydliga spår på fasaderna. När man nu renoverar och byter panel passar man även på att tilläggsisolera och byta fönster. Resultatet är avsevärt lägre energianvändning och tystare innemiljö.
– Tilläggsisoleringen är en väldigt bra investering. Jag har gjort en enkel jämförelse mellan energianvändningen i två av föreningens hus under arbetets gång, ett som redan renoverats och ett som står på tur. Även om det är många faktorer som spelar in så kan man nog säga att uppvärmningskostnaderna för det renoverade huset är 15-20 % lägre, säger Peter Örhall.

En bra investering för både husägare och miljön

Arbetet utförs av Karlskoga Bygg- och Anläggnings AB under ledning av Magnus Svensson. Han tycker att det är en mycket bra idé att tilläggsisolera när man ändå byter fasad.
– Den lilla merkostnad som tilläggsisoleringen innebär får man snabbt igen i form av lägre uppvärmningskostnader. Dessutom ökar man komforten. Rosendal ligger nära E18 och de boende får det betydligt tystare med den extra isoleringen och de nya fönstren, säger Magnus Svensson.

Hundraårsjubileum 2013

Bostadsrättsföreningen Rosendal renoverar samtliga sina 33 hus och arbetet beräknas vara klart lagom till hundraårsjubileet nästa år. Magnus Svensson berättar att arbetet totalt kommer att ta tre år och att man isolerar med ISOVER Fasadskiva 31.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med ISOVER. Produkterna är bra och enkla att arbeta med. Vi har fått direktleveranser från fabriken och de har alltid kommit i tid, säger Magnus Svensson.
Fasadskiva har ett mycket lågt  lambdavärde, vilket ger maximal effekt av tilläggsisoleringen. Produkten levereras som styva och lättinstallerade skivor och finns i olika tjocklekar.

Ett område av riksintresse

Rosendal är ett av 54 kulturområden av riksintresse i Örebro län. Det betyder att Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet bedömt att kulturmiljön Rosendal har så höga värden att det är av nationellt intresse att området bevaras.

Förutom renoveringar inuti husen har området Rosendal i det närmaste varit oförändrat under hundra år. Med all sannolikhet kommer det även att vara det under de kommande hundra åren – fast nu med lägre uppvärmningskostnader och tystare innemiljö.