Lågenergihus för naturälskare

Vid Svartåns strand, ett stenkast från Örebro centrum, byggs nu de första husen i bostadsområdet Åstaden. Här erbjuds en unik kombination av vatten, natur och stadsliv. De kommande åren kommer här att uppföras radhus, parhus och villor. I den första etappen bygger Peab två radhuslängor med lågenergistandard på uppdrag av HSB. Swedisols medlemsföretag levererar en rad produkter för isolering och tätning av väggar och tak.

Nära naturen och vattnet

Området runt Svartåns utflöde i Hjälmaren har mycket att erbjuda för naturälskare. Här ligger naturreservatet Oset och Rynningeviken, känt för sitt rika fågelliv. I det vackra vattenlandskapet finns strandängar med betande djur, skogar samt grunda vattensamlingar med vadare, änder och doppingar.
Ett par minuters cykelfärd från detta naturreservat byggs ett nytt bostadsområde, Åstaden. Här kommer de boende att ha nära till både natur och stadsliv. Alla hus kommer att ha kontakt med vatten, antingen ligger de längs med Svartån eller runt en anlagd damm i området. Även båtliv kommer att vara nära till hands eftersom området är granne med Örebros småbåtshamn.

Miljövänligt boende

Åstaden kommer att ligga i framkant på miljöområdet. De nya radhusen byggs som lågenergihus och kommer att värmas med en frånluftsvärmepump. I garaget eller i carporten finns även möjlighet att ladda elbilar.

Baserat på lågenergihuskoncept

Magnus Landin från Peab är platschef och produktionsansvarig i projektet. Han berättar att man har använt sig av ett lågenergihuskoncept som bas för konstruktionen. Detta är första gången man har byggt lågenergihus men det har inte varit några problem att ställa om till den nya byggtekniken.

– Leverantören har stöttat oss i starten och visat hur man ska göra. Den enda skillnaden mot tidigare är att det tar lite längre tid på grund av tejpningen. Det gäller bara att vara noggrann och göra rätt från början så går det bra. Nu har vi fått rutin och det kommer vi att ha nytta av i nästa projekt, berättar Magnus Landin.

Goda resultat

Provtryckningarna har visat att man gjort ett bra jobb. Man klarade kravet på 0,38 l/m2s vid 50 Pa övertryck utan problem.
ISOVER har levererat alla produkter för isolering och tätning av väggar och tak, Magnus Landin är nöjd med samarbetet.

– Det är bra produkter och leveranserna har alltid kommit i tid. Även returer har hanterats snabbt och bra, så det har funkat klockrent, avslutar han.