Utvärdering av mineralulls livslängd och prestanda
Eurima, som är de europeiska isoleringstillverkarnas förening, har i ett europeiskt projekt låtit utvärdera hur mineralulls prestanda påverkas efter en lång tids användning genom att utvärdera mineralull som installerades i olika utföranden och på olika byggarbetsplatser för mer än 20 år sedan.
Historisk bakgrund och projektets omfattning
Ökad efterfrågan på lång livslängd för byggprodukter och intresse för livscykelanalyser i byggandet har initierat en omfattande studie om långsiktig prestanda av mineralull. Studien har fokuserat på konstruktioner med en servicetid på mer än 20 år.
Projektets metodik
Studien har utförts av ”Forschungs Institut für Wärmeschutz e.V. in Munich (FIW)” för oberoende utvärdering av byggarbetsplatsen, villkoren vid byggarbetsplatsen, konstruktionen och slutligen den tekniska prestandan hos den installerade mineralullen. En definierad mängd material hämtades från konstruktionen och packades noggrant. Parallellt med provberedningen blev institutet ombedd att utvärdera villkoren på byggarbetsplatsen och förbereda dokumentationen. Proverna levererades till München, där mätningarna startade så snabbt som möjligt för att undvika förändringar i mineralullsmaterialet. FIW fokuserade sin tekniska utvärdering främst på termisk prestanda. Andra aspekter som luftfuktighet och mekanisk prestanda utvärderades också.
Sammanfattning av resultaten
Produkter från sju olika byggnader över hela Europa utvärderades i projektet och testerna gjordes på mineralull från fyra väggar och tre takkonstruktioner. Byggnaderna var mellan 20 och 55 år gamla. Värmekonduktivitetsmätningarna visade på värden mellan 0,032 och 0,038 W/(mK), vilket jämfördes med de ursprungliga deklarerade värdena. Trots den långa servicetiden, var resultatet av de uppmätta värdena bättre än de designade värdena. Även de mekaniska egenskaperna hos takisoleringen visade bra resultat. Ytterligare en av de utvärderade parametrarna var fuktinnehållet i mineralullen och mätningar visade en fukthalt som var mycket lägre än gränsen på 1,0 viktprocent.
Resultaten visar att mineralullen har den förväntade långa livslängden. Provtagningarna visade också helt funktionella konstruktioner utan defekter på isoleringen. Några av parametrarna som värmeledningsförmåga, var bättre än förväntningarna och deklarerat värde. Bedömningen av de termiska egenskaperna som en funktion av tiden gav ingen indikation på att den isolerande förmågan minskat på grund av den långa användningen. Projektet visade att termisk prestanda av mineralull inte försämras med tiden och konstruktionerna levererar förväntad prestanda även efter 50 års tjänst, om installationen sker enligt tillverkarens anvisningar.
Läs rapporten nedan.