Se helheten – välj god isolering

Idag publicerar Byggindustrin en debattartikel, skriven av Mats Björs vd Swedisol, om behovet av att se till helheten och välja isolering som är långsiktigt hållbar ur alla aspekter genom hela livscykeln. 

Byggbranschen tar just nu fram en färdplan till fossilfrihet för att möta klimatförändringarna, vår tids stora ödesfråga.Men det bör inte leda till att vi tar genvägar när det gäller kvalitet och långsiktighet. Nu uppmanar vi beställare av byggmaterial att värdera helheten och undvika ogenomtänkta materialval, skriver Mats Björs, vd för Swedisol.

Inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har Swedisol tillsammans med andra representanter från byggbranschen ställt sig bakom en färdplan för en fossilfri byggsektor. Det är ett otroligt viktigt arbete för att uppnå riksdagens mål om fossilfrihet till 2045 och på så sätt möta vår tids stora ödesfråga – klimatförändringarna.

Samtidigt får det inte leda till enögdhet när det gäller materialval och byggande. Det är viktigt för både byggherrar och beställare att göra kloka och långsiktigt hållbara materialval. Den enskilt viktigaste frågan är att minska energianvändningen. Energikommissionen har satt målet att vi ska effektivisera energianvändningen med 50 procent och då behöver våra hus isoleras bättre. Minskad energianvändning påverkar FN:s 17 globala hållbarhetsmål positivt.

Men vi behöver också lägga an ett helhetsperspektiv på de material vi använder. Då kan vi inte bara se på strikta funktionskrav, utan måste beakta materialets hållbarhet och dess påverkan på människa och miljö över hela byggnadens livslängd.

Det finns många olika material med varierande egenskaper för isolering av byggnader. Ett isolermaterials främsta egenskap är dess förmåga att minska värmegenomgången. Men förutom isolerförmågan finns ett antal viktiga kriterier som bör uppfyllas för att säkerställa hälsa och hållbart byggande.

För oss på Swedisol är det givet att valet av isoleringsmaterial inte bara påverkar en fastighets energiåtgång, isoleringens kvalitet och egenskaper har också betydelse för bland annat buller, brandrisk, den kemiska miljön och möjligheten till materialåtervinning. De isoleringsmaterial som lever upp till vår syn på säkerhet, ljudisolering, livslängd, värmeisolering, fuktsäkerhet, återvinningsbarhet och brandsäkerhet kallar vi därför för ”god isolering”.

Bland annat har vi som mål att ingen mineralull ska hamna på deponi. Vidare behöver materialet vara brandsäkert och ha samma livslängd som byggnaden det sitter i. En byggnads livslängd bedöms i dag till mellan 50 och 100 år och under hela den tiden måste isolermaterialet bibehålla sina tekniska egenskaper och fylla ut det isolerade utrymmet väl.

Image removed.

Vi har tagit ett helhetsgrepp på våra material så att det är långsiktigt hållbart ur alla aspekter genom hela livscykeln. Det gäller hela vägen från produktion, via byggnation och användning till återvinning. Därför vill vi uppmana byggherrar, projektörer och entreprenörer att beakta alla sju aspekter vi tar upp i grafiken ovan, och ser dessa rekommendationer som en checklista. Om vi ska bygga hållbart är det avgörande att ta hänsyn till denna helhet vid val av isolering.

De byggnader vi bygger i dag kommer vara bostäder, arbetsplatser och mötesplatser för människor under lång tid framöver. Och med tanke på att vi tillbringar 90 procent av våra liv inomhus har vi inte råd att slarva och göra ogenomtänkta materialval bara för att vi bygger snabbt.

Att minska energianvändningen för att undvika negativ klimatpåverkan är en ödesfråga. Men vi måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Med väl beprövade och säkra produkter i våra byggnader kan vi bidra till god hälsa, säkerhet, klimat och ekonomi för såväl samhället som individer på både lång och kort sikt.

Mats Björs, vd Swedisol

Läs mer om byggsektorns färdplan till fossilfrihet.

|Nyhet

Swedisols Energieffektiviseringsindex - Minskad energieffektivitet i svenska flerbostadshus

|Nyhet

Swedisol 50 år: Energieffektivisering - ett kostnadseffektivt sätt att möta energiutmaningarna

|Nyhet

Swedisol fyller 50 år!

|Nyhet

Nya krav på ökad energieffektivisering

|Nyhet

2024 års energi-effektiviseringsindex