Ny rapport: 100 miljarder kan sparas på att minska energiläckaget i flerbostadshus

Energieffektivisering är det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att sänka energipriserna och nå klimatmålet. En ny studie sätter en prislapp på värdet av att komplettera satsningar på energieffektivisering av tak och väggar med åtgärder som minskar energiläckaget från värme- och ventilationssystem.

Svenska byggnader och dess brukare står för en tredjedel av Sveriges totala energianvändning. Rapporten studerar energiförlusterna i ventilations- och varmvattensystemen i flerbostadshus. Samhället kan spara nästan 100 miljarder genom att isolera dessa.

För att klara klimatomställningen behöver Sverige antingen ha fullt fokus på investering i nyproduktion av förnybar energi och tills den är på plats ta kostnaden för de klimateffekter som fossil energianvändning resulterar i som fler skogsbränder, värmeböljor och översvämningar. Det andra alternativet är att minska behovet av utbyggnad av ny energiproduktion genom att samtidigt investera i åtgärder som minskar energianvändningen. Det beräknas vara ett både snabbare och mer kostnadseffektivt sätt att minska vår klimatpåverkan.

– Potentialen att minska energianvändningen i det svenska bostadsbeståndet är stor, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen. Rapporten visar att det finns en besparingspotential på 1,6 TWh per år genom att isolera värme- och ventilationssystem i flerbostadshus. Det motsvarar det årliga uppvärmningsbehovet hos en kommun av Skaras storlek.

Redan innan energipriserna ökade kopplat till kriget i Ukraina så uttryckte både Energimyndigheten och EU oro för att Sverige inte skulle nå det nationella energieffektiviseringsmålet: 50 procents effektivare energianvändning till 2030 jämfört med 2005.

– Potentialen för energieffektivisering av installationer inne i fastigheter har varit bortglömd alldeles för länge. Nu drabbar höga och oförutsägbara energipriser många fastighetsägare och boende hårt. Satsningar på energieffektivisering är viktiga för att få kontroll på kostnaderna, säger Johan Sjölund, verksamhetschef på Isoleringsfirmornas Förening.

Enligt studien uppgår kostnaden för att tilläggsisolera ventilations- och varmvattensystemen i det svenska flerbostadshusbeståndet till 31 miljarder kronor.

– Trots att potentialen är stor så har svenska beslutsfattare haft dåligt fokus på att stimulera energi-effektivisering. En rad studier visar att det behövs stöd för att fastighetsägare ska investera i energieffektivisering snarare än att prioritera andra åtgärder. Regeringen behöver snarast införa långsiktiga styrmedel för energieffektiviseringsäger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation.

Rapporten är den tredje i den uppmärksammande rapportserien Grön Logik. Den har tagits fram i samverkan mellan Isoleringsfirmornas föreningInstallatörsföretagenSvensk VentilationSwedisol och Säker vattenoch har finansierats av SBUF. Författare till rapporten är Agneta Persson med kollegor på Anthesis.

Läs hela rapporten Grön Logik - Teknisk isolering här.

För mer information, kontakta:

Johan Sjölund, verksamhetschef Isoleringsfirmornas Förening
johan@isolering.org, 070 - 962 75 37

Sofia Schack, kommunikatör Installatörsföretagen
sofia.schack@in.se, 08 - 762 75 07

Britta Permats, vd Svensk Ventilation
britta.permats@svenskventilation.se, 070 - 834 39 89

Veronica Koutny Sochman, vd Swedisol
veronica.sochman@swedisol.se, 070 - 176 14 01

Thomas Helmerson, tf vd Säker Vatten AB
thomas.helmerson@sakervatten.se, 08 - 762 75 27

|Nyhet

Swedisols Energieffektiviseringsindex - Minskad energieffektivitet i svenska flerbostadshus

|Nyhet

Swedisol 50 år: Energieffektivisering - ett kostnadseffektivt sätt att möta energiutmaningarna

|Nyhet

Swedisol fyller 50 år!

|Nyhet

Nya krav på ökad energieffektivisering

|Nyhet

2024 års energi-effektiviseringsindex